Met de ingebruikname van vier intelligente scantafels zet logistiek dienstverlener Schenker Logistics Nederland B.V. een grote stap in de optimalisering van zijn kwaliteitscontrole. Tijdrovende controles hebben plaats gemaakt voor een snel en foutloos proces, waarbij de multi-scan oplossing – ontwikkeld in samenwerking met Datalogic en Kobobss – een tijdbesparing oplevert zonder in te leveren op kwaliteit. Bovendien maakt de Scan-O-Matic een meer ergonomische werkwijze mogelijk. Als toonaangevende dienstverlener in wereldwijde logistiek ondersteunt DB Schenker klanten in tal van sectoren. Op een van de contractlogistiekvestigingen in het zuiden van het land worden diensten verzorgd voor een producent in consumentengoederen. “Dat doen we al zo’n twintig jaar. En naar tevredenheid”, weet Govert Stroeve, Logistic Support Senior Operative bij Schenker Logistics Nederland. “Wat ooit begon met vier palletlocaties is uitgegroeid tot een heel warehouse en een logistieke operatie waaraan fulltime wordt gewerkt door een groot aantal toegewijde medewerkers.” In het logistiek centrum verzorgt de dienstverlener onder andere de retouren logistiek, diverse value added services en het prepareren van zendingen. “Vanuit deze vestiging worden zendingen verstuurd naar klanten wereldwijd”, vult Stroeve aan.
Veeleisend
Om een deel van de werkzaamheden te optimaliseren, schakelde Schenker Logistics Nederland B.V. de hulp in van Datalogic, dat samen met partner Kobobss en EVC (Verpakking) BV een oplossing ontwikkelde waarmee de processen sneller, efficiënter en minder foutgevoelig verlopen. Niet dat het foutpercentage hoog was. Integendeel, er werden al heel weinig fouten gemaakt. Stroeve legt uit: “Alle pallets worden, nadat ze zijn opgebouwd, door een quality auditor gecheckt voordat ze naar de expeditieafdeling gaan. Een pallet wordt dan eerst afgebouwd, eventuele fouten worden gecorrigeerd en vervolgens wordt de pallet opnieuw opgebouwd. De verpakkingen zijn voorzien van meerdere labels en de barcodes zijn dicht bij elkaar aangebracht. Het scannen van de codes was omslachtig en kostte veel tijd. Kortom; we hadden het idee dat we nog wel efficiencyslagen konden maken.”
Complex vraagstuk
De opdracht was helder: ontwikkel een robuuste oplossing waarmee de productiviteit aan de werktafel stijgt en dus de cyclustijden afnemen, zonder dat dit de uiteindelijke kwaliteit negatief beïnvloedt. Bovendien moest de oplossing schaalbaar zijn om de groei in volume en in aantal sku’s ook in de toekomst probleemloos op te kunnen vangen. “We dachten zelf aan een scanoplossing zoals je die in supermarkten ziet. ‘Gewoon’ de verpakking over een leesvenster halen en alle informatie wordt verwerkt”, vertelt Stroeve. Het vraagstuk bleek echter complexer. De verpakkingen die bij de kwaliteitscontrole worden gecheckt zijn namelijk voorzien van heel veel gegevens, zoals productnummer, serienummer, land van herkomst, aantal stuks. “Veel van die gegevens zijn voor een effectieve controle niet nodig. Bovendien zijn er natuurlijk uitzonderingen”, aldus Stroeve.
Intelligent en ergonomisch
Toch heeft de uiteindelijke oplossing, die de naam Scan-O-Matic kreeg, wel iets weg van de in eerste instantie beoogde supermarkt-oplossing. De intelligente werktafel is door Kobobss voorzien van een Datalogic high performance imager, type Matrix 410N. De imager maakt een foto van de producten die over het leesvenster worden gehaald. De software weet welke informatie nodig is en slaat deze op. Wel is met de nieuwe multi-scan oplossing álle data beschikbaar, inclusief foto’s. Zo kan er bij eventuele klachten of vragen achteraf snel en adequaat gehandeld worden. “En als we in de toekomst andere, of aanvullende data nodig hebben, kunnen we dat via de interface zelf heel eenvoudig en snel aanpassen”, licht Stroeve toe. Voor een optimale ergonomie is het rode licht van de imager vervangen door een blauw licht. Ook is de scantafel elektrisch in hoogte verstelbaar en dus makkelijk aan het postuur van de operator aan te passen.
Forse verbetering
Waar voorheen circa 1.000 scans per uur werden gemaakt, haalt de Scan-O-Matic probleemloos 5.500 scans per uur. “De beoogde productiviteitsverbetering is daarmee ruimschoots behaald”, stelt Stroeve. Vooralsnog worden de intelligente werktafels alleen ingezet voor de palletzendingen die de vestiging van DB Schenker verlaten. “Maar het is heel goed denkbaar dat we ze in de toekomst ook inzetten voor onze retailorders. We weten nu al dat ook dáár tijdwinst kan worden geboekt. En daar komen de voordelen van het werken op ergonomische wijze dan nog bij”, besluit Stroeve.